About WordPress

Wat is WordPress?

WordPress is een populair Content Management Systeem waarmee je eenvoudig een blog, website of -shop kunt bouwen, onderhouden en beheren.

Ruim de helft (en je leest het goed) van alle blogs, websites en -shops die je bezoekt zijn gebouwd, en worden onderhouden en beheerd, met WordPress.

Voordelen van WordPress

 • Compatibel
  Met het juiste thema wordt je blog, website of -shop op alle apparaten (desktop, tablet of mobiel) goed weergegeven. Responsive is de term die we hiervoor gebruiken.
 • Dynamisch
  Vanwege de vele beschikbare thema’s, plugins en widgets die je voor je blog, website of -shop kunt gebruiken, is WordPress uiterst flexibel in vormgeving en opbouw.
 • Functioneel
  Je bepaalt zelf welke thema’s, plugins en widgets je gaat installeren en gebruiken. WordPress is de basis, de thema’s, plugins en widgets bepalen de functionaliteit van je blog, website of -shop.
 • Gebruiksvriendelijk
  WordPress is in de basis zeker gebruiksvriendelijk te noemen. Echter met het toevoegen van allerlei plugins voor extra functionaliteit van je blog, website of -shop, kun je het spoor soms snel bijster zijn. Het is daarom zeker niet verkeerd om van begin af aan te documenteren welke thema’s, plugins en widgets je allemaal hebt geïnstalleerd en gebruikt.
 • Kosten
  WordPress is uitgegeven onder het General Public License (GPL) licentie en is daardoor gratis te gebruiken.

  De GNU General Public License of kortweg de GPL is een copyleft licentie voor software, bedacht door Richard M. Stallman van GNU, die (in het kort) stelt dat je met de software mag doen wat je wilt, inclusief aanpassen en verkopen, mits je dat recht ook doorgeeft aan anderen en de auteur(s) van de software vermeldt.
 • Ontwikkeling
  WordPress is altijd in beweging. Met enige regelmaat (3-4 keer per jaar) komen er updates uit waarmee de functionaliteit én de veiligheid van WordPress wordt verbeterd.
 • SEO-vriendelijk
  De technologie achter WordPress is tegenwoordig volledig afgestemd op zoekmachineoptimalisatie (SEO). WordPress leent zich bij uitstek goed voor websites met een hoog marketing gehalte.

Nadelen van WordPress

 • Compatibiliteit
  De codes van de verschillende thema en plugin ontwikkelaars kunnen onderling conflicten opleveren.
 • Onderhoud
  WordPress vergt relatief veel onderhoud. Zo zijn er tal van factoren te bedenken die hierin bepalend zijn. Heb je bijvoorbeeld een statische website of een dynamische blog of webshop, waar van alles op gebeurd? Hoeveel thema’s en plugins zijn er geïnstalleerd. Hoe zit het met de veiligheid? Al dit soort dingen bepalen de mate van onderhoud (tijd en energie) aan je blog, website of -shop.
 • Snelheid
  De snelheid van je blog, website of -shop kan behoorlijk snel teruglopen zodra je overmatig veel thema’s en plugins gaat gebruiken. Het is zeker een issue om rekening mee te houden tijdens het bouwen van je blog, website of -shop.
 • Veiligheid
  De beveiliging van je WordPress blog, website of -shop verdient zeker de nodig aandacht. Hiervoor zijn tegenwoordig tal van goede plugins beschikbaar of kun je grotendeels (indien beschikbaar) via het dashboard van je hostingaccount regelen/instellen. Zeker Plesk heeft hierin het afgelopen jaar enorme sprongen gemaakt.
14 januari 2019